Обележен дан борбе против трговине људима
Прати нас на мрежама

Друштво

Обележен дан борбе против трговине људима

Клик на вести

Објављено

-

Фото: Црвени крст Бачка Паланка

Међународни дан борбе против трговине људима је Црвени крст Бачка Паланка обележио у уторак, 30. јула едукативним предавањем у Одмаралишту у Багремари.


Вршњачки едукатори су били Жељана Балаж из Бачке Паланке и волонтерке Црвеног крста Нови Сад Милица Матић и Милица Петровић уз подршку стручног сарадника Црвеног крста Бачка Паланка Јакоба Толда. Вршњачки едукатори су покушали да подигну свест код деце по питању овог великог проблема и да им пруже информације о трговини људима, препознавању, узроцима и ризицима.

Ученици су упознати са потенцијалним проблемима који се могу јавити на екскурзијама, сезонским пословима или било којим другим местима погодним за врбовање жртава.

Основни и најважнији правац деловања Црвеног крста је превенција у настојањима да се прекине ланац трговине људима. Најбоља превенција против трговине људима је едукација грађана, посебно младих.

Иако је 21. век трговина људима представља огроман проблем у свету и код нас, од сексуалне до радне експолатације.

Д. З.

Остави коментар

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Друштво

Ево какво нас време чека за Први мај

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Pexels

Од уторка Србију захвата период врло нестабилног времена које ће потрајати све до краја недеље. Метеоролог Марко Чубрило најављује утицај висинског циклона који доноси кружење влажног и нестабилног ваздуха, што значи готово свакодневне грмљавинске пљускове, локалне непогоде, појаву града и пролазно јак ветар.


Око 30.04. углавном суво и мало топлије, али би почетком маја поново требало бити свежије уз пљускове. Преовлађиваће променљво облачно и нестабилно, пре подне уз сунчане интервале али после подне уз честу појаву грмљавинских пљускова, док ће понегде бити и локалних непогода уз обилну кишу, пролазно јак ветар и појаву туче/града“, наводи Марко Чубрило у својој временској прогнози.

У уторак ће бити још увек релативно топло, али од среде следи постепено захлађење. Најсвежије време нас очекује за викенд, када би температуре могле пасти и до 9 степени – што је испод просека за ово доба године.

Од недеље би уследио сув и мало топлији период док најаве за нову дестабилизацију атмосфере има почетком маја тако да би сам дочек 01.05. протекао у типичном типу времена уз смену сунца и облака уз могуће локалне пљускове после подне и увече, истиче Чубрило у временској прогнози.

Извор: Мондо

Настави са читањем

Друштво

Васкршњи пријем у Црквеној општини Бачка Паланка

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Епархија бачка

На Васкрсни понедељак, 21. априла 2025. године, у Светојовановском храму у Бачкој Паланци, свету Литургију је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох бачкопаланачки.


После свете Литургије, Црквена општина бачкопаланачка је у Светосавском дому приредила традиционални васкршњи пријем за представнике локалне самоуправе, друштвених и културних институција, представнике привредних предузећа и верни народ.

Поздравну реч и честитке поводом празника Васкрсења Христовог званицама је упутио протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, а потом се присутнима обратио протонамесник Зоран Регодић, секретар Црквене општине бачкопаланачке, честитао празник и захвалио на помоћи верном народу који на разне начине учествује у свим облицима живота Црквене општине у Бачкој Паланци. Присутнима су овом приликом представљени догађаји из претходног периода, као и планиране грађевинске делатности.

Извор: Епархија бачка

Настави са читањем

Друштво

Раме уз раме са светским пица мајсторима

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Приватна архива

Дијана Ивковић из Гајдобре, пица мајстор са завидним резултатима на највећим светским такмичењима у прављењу пице, недавно је поново доказала да је међу најбољим пица мајсторима на свету.


Светско првенство у прављењу пице „Campionato mondiale della pizza Parma 2025“ одржано је од 8. до 10. априла у Парми. То је такмичење са изузетно јаком конкуренцијом, а Дијана из Гајдобре успела је да оствари велики успех, одушеви судије и буде проглашена за за најбољег представника своје земље.

-На овом такмичењу највише има Италијана, јако је тешко пробити се до врха јер је ово потпуно другачија врста такмичења. Постоје одређена ригорознија правила, много више судија, углавном потпуно непознатих за нас такмичаре. Освојила сам 54 место од 354 такмичара у pizza classic (то је најјача категорија и уједно највише такмичара који су пријављени), 72 место од 124 такмичара у pizza in pala и 74 место од 90 такмичара у категорији pizza in due у којој сам се представила са великим пријатељем и мајстором из Бугарске Росеном Наyденовим, прича Дијана за „Недељне новине“.

Најјачи такмичари у целом свету окупили су се у Парми, велики број њих су, каже Дијана, судије на другим такмичењима. Само учешће за њу представља велику част, а бити у првих 100 је више него одличан пласман.

-Морам да напоменем да су све три пице биле посебне и да су судије били одушевљене. Сваки пласман је одличан, а поготово када сте у првих 100. Упознала сам највеће светске величине, појављивање на том такмичењу је одскочна даска за даљи успех. Битно је бити примећен и оставити утисак што сам успела да урадим, поносно истиче Дијана која је на истом такмичењу понела посебну титулу – најбољи представник своје земље у Парми.

Она додаје да много људи мисли да ако нисте у прва три места, да нисте ништа добили учешћем на такмичењу, али они који знају колико је Светско првенство у Парми јако и захтевно такмичење, свесни су да су позиције које је Дијана из Гајдобре заузела јако добре и да је укупан пласман такође изузетно добар.

Такмичарску каријеру Дијана Ивковић, иначе власница пицерије у Новом Саду, почела је 2023. године када се пријавила на „Пекаријаду“ на којој је проглашена за најбољег пица мајстора у Србији. Након тога је на Светском првенству у Палерму заузела импресивно треће место.

Следеће такмичење на ком учествује Дијана одржаће се почетком октобра у Риму. Ми јој желимо много успеха и нових кулинарских изазова.

Д. Ј. Бујак

Настави са читањем

Najčitanije