Домаћа зимница нема конкуренцију
Прати нас на мрежама

Друштво

Домаћа зимница нема конкуренцију

Клик на вести

Објављено

-

Фото: Приватна архива

Мирис печених црвених паприка и куваног парадајза многима је једна од првих асоцијација на јесен. Пијачне тезге у ово доба године пуне су управо паприка свих врста, падајза, краставаца корнишона јер искусне домаћице не пропуштају годину, а да бар нешто од зимнице не послажу у шпајз.


Каква год да је сезона, направиће се макар оно што укућани највише воле да једу. Ове године суша јесте оставила последице на понуду и квалитет воћа и поврћа, али оно на чега су их научиле мајке и баке, данашње домаћице итекако практикују – за зиму се мора припремити.

Славица Јерковић из Бачке Паланке сваке године спрема зимницу, иако је све, како сама каже, доступно у продавницама. Стара, пожутела свеска са рецептима чува се као благо, а рецепти су проверени и што је најважније за чланове породице најбољи. Са читаоцима „Недељних новина“ поделила је и неколико рецепата.

-Зимницу правим зато што сам то увек радила иако сад у продавницама има свега , а некад није било . Смањила сам и ја зимницу и правим оно што мислим да је боље у кући направљено као што су ајвар ,љутеница ,шарена салата , барена паприка и оно што моји укућани воле, рекла нам је Славица.

Цене воћа и поврћа нису занемaрљив трошак. Све је поскупело, па и то, а на питање да ли се онда исплати припремати зимницу, Славица каже оно што већина домаћица истиче – битно да је домаће.

-Исплати се у смислу да знате шта је у тегли и ако имате у својој башти. Тренутно је пијаца скупа, али се увек нађе и нешто повољно па мислим да треба стављати зимницу , јер не знамо ни каква ће нам зима бити ни какве цене нас очекују, каже наша саговорница.

О задовољству које осећате када видите шта сте све сами направили, не треба ни говорити. Још када заједно са вашим најмилијима уживате у укусу спремљеног, труд се итекако исплати.

-Није компликовано стављати зимницу. Одредите дан за то, лепо се организујете и будете сретни кад видите шта сте све направили и наравно, ту су укућани да помогну, додаје она.

Младе домаћице ређе се одлучују на припрему зимнице. Славица тврди да је разлог томе, између осталог, и недостатак времена.

-Мислим да су практичнији од нас старијих генерација. Има у продавницама свега, а они и немају времена, запослени су, радно време им је скоро цео дан, треба викендом да се и одморе и посвете породици. Понекад се и сама питам шта ће ми све то кад има у продавници, али спремање зимнице је и навика од наших мајки и бака.


Славица је са нама поделила неколико одличних рецепата за зимницу:

Шарена салата

5 кг краставаца, 5 кг паприке, 5 кг зеленог парадајза, 2 кг шаргарепе, 300 гр шећера, 100 гр соли, 3 винобрана, 1 литра сирћета.

Исећи поврће на колутове, додати со, шећер и винобран и оставити да стоји 24 сата. Након тога, ставити у тегле, а у сок који остане додати 1 литар сирћета и залити салату.

Ајвар

20 кг црвене паприке, 3 кг плавог патлиџана, пола килограма пурцике.

Паприку испећи на плотни, оставити да стоји па сутрадан огулити и самлети. Плави патлиџан огулити, исећи по дужини па испећи на плотни. Након тога, самлети и плави патлиџан и пурцику. У шерпу додати 2 дл уља, пржити самлевену смесу па додати соли о шећера по укусу. На крају додати једну малу шољицу сирћета и један конзерванс.

Д. Ј. Бујак

Остави коментар

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Друштво

Портал ГИС у служби ефикасније пољопривредне производње

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: vojvodina.gov.rs

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у оквиру 92. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, организовао је представљање портала географског информационог система (ГИС) ресорног секретаријата, који је 19. маја пуштен у рад.


Помоћница покрајинског секретара Драгица Илић истакла је да је презентација имала за циљ да приближи стручњацима у области аграра, пољопривредним произвођачима и широј јавности значај и могућности које ГИС технологија нуди за унапређење пољопривредне производње, ефикасније управљање ресурсима, као и да представи олакшавајуће кораке које нуди самим доносиоцима одлука.

„Индивидуалним пољопривредним произвођачима, корисницима овог портала, биће омогућено бесплатно вођење књиге поља, али и бесплатна препорука од прогнозно-извештајне службе, од стране њихове надлежне пољопривредне стручне службе, што значи да ће извештаји бити централизовани и сведени тачно на њихову парцелу, и ово сматрам највећим бенефитом за наше пољопривреднике“, изјавила је Драгица Илић.

Како је поручено, Секретаријат ће наставити да активно промовише дигитализацију у аграру и пружа подршку применама савремених технологија које доприносе одрживом развоју пољопривреде у АП Војводини.

„Имамо намеру да дигитализујемо и увежемо рад лабораторије. То значи да пољопривредник који се буде пријавио за бесплатну контролу плодности земљишта, надлежне пољопривредне стручне службе ће специјалним возилом излазити на терен и прикупљати податке, на основу којих ће пољопривредници на порталу добијати препоруку за наредне четири године“, навела је помоћница покрајинског секретара.

Војкан Гајовић, из фирме GDI Solutions, која се бави географским информационим системом, рекао је да ова дигитална платформа нуди решења у области пољопривреде, али и водопривреде и шумарства.

„Идеја јесте да се читав систем отвори више ка пољопривредницима, како би они могли да прате све што раде кроз књигу поља, кроз контролу у области пољопривредног земљишта, кроз један интегрисани систем, а са друге стране да Секретаријат има свеобухватни приступ подацима из различитих локалних самоуправа, јавних предузећа, министарства, како би што боље доносили одлуке“, изјавио је Гајовић.

ГИС представља нову технологију у модерној пољопривреди, јер омогућава анализу и визуализацију података о земљишту, климатским условима, засејаним површинама, као и праћење стања усева у реалном времену, као и других параметара који су кључни за доношење правовремених и прецизних агротехничких одлука.

Извор: vojvodina.gov.rs

 

Настави са читањем

Друштво

Успех ученика ОШ „Вук Караџић“ из Бачке Паланке

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Извор: vukaros.edu.rs

У школској години која је на измаку, ученици Основне школе „Вук Караџић“, упркос ситуацији, искористили су прилику да покажу своја знања и умећа.


Поједини су забележили значајан успех и својим вредним радом пласирали се на највиши ниво такмичења. У периоду који следи, очекују их Републичка такмичење из предмета „Шта знаш о саобраћају?“ на којем ће учествовати Миа Цигановић и Милош Зец у пратњи ментора Зорана Шиника, у фудбалу, где ће снаге одмерити женске фудбалске екипе, а ову школу ће представљати Миона Марчета, Невена Липтак, Исидора Кривокућа, Ивана Ивковић, Крстина Крстић, Богдана Алимпић, Лена Гашић и Ружица Гајић у пратњи ментора Здравка Шкаве, као и ученица Милана Ковач, која је до сада била непревазиђена у шаху, а њен ментор је Аранђел Новаковић.

-Радујемо се сваком успеху наших ученика и очекујемо да ће и ове године донети најпрестижнија одличја нашој школи, кажу из ОШ „Вук Караџић“.

Редакција

Настави са читањем

Друштво

Посебан поклон Милана Максића Словачком дому у Бачкој Паланци

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Извор: Телевизија БАП

Милан Максић из Бачке Паланке израдио је несвакидашње уметничко дело – портрет Игора Бранислава Штефаника направљен од каменчића, који је потом поклонио Словачком дому у Бачкој Паланци. Овај уникатни портрет Максић је свечано уручио председници Словачког дома, Драхослави Чиеф, у знак поштовања и пријатељства према словачкој заједници.


Портрет приказује Игора Бранислава Штефаника, значајну личност за словачку културу и историју, а израђен је са великом пажњом и креативношћу, коришћењем различитих нијанси камења које заједно формирају препознатљив лик.

Овај гест не само да показује уметнички таленат Милана Максића, већ и његову посвећеност очувању међукултуралних веза и поштовања према традицији и идентитету националних заједница у Бачкој Паланци.

Извор: Телевизија БАП

Настави са читањем

Najčitanije