Прекомерни увоз спустио цену товљеника
Прати нас на мрежама

Друштво

Прекомерни увоз спустио цену товљеника

Клик на вести

Објављено

-

Фото: Canva

Прошле године у ово време цена товљеника кретала се од 260 до 280 динара по килограму живе ваге, да би од децембра месеца почела да пада и сада се товљеници продају по цени од 160 динара по килограму. 


Претходне године у пољопривреди биле су турбулентне, промене на тржишту су често биле изражене готово у свим секторима. Од наглог скока цена свињског меса, сада смо дошли до изузетно ниске цене за откуп товљеника, а наш саговорник Горан Ступар, сточар из Младенова, каже да је разлог томе велика количина увезеног меса из земаља Европске уније.

-Ради се о озбиљној количини меса која је била намењена за кинеско тржиште. Повећање царина Европске уније на електричне аутомобиле из Кине, довело је до „одговора“ Кине која је одбила да увезе свињско месо из Европе. То месо завршило је код нас и у земљама региона и направило огроман проблем. Залихе су свуда попуњене, месо више ником не треба, сви прерађивачи су се снабдели и још имају залиха у хладњачама и то је довело до наглог пада цене товљеника по килограму, што је наравно, угрозило нас, домаће произвођаче, истакао је Ступар.

Режим тржишне економије у пољопривреди присутан је код нас, додаје Ступар, и каже како, без обзира на споразуме са ЕУ, држава има механизме да реагује и заштити своје произвођаче. Претходних година је већ много сточара одустало од узгоја свиња, а наш саговорник каже како ће у наредном периоду озбиљно бити угрожено свињарство у Србији.

-Произвођачи немају рачуницу, у минусу су, једноставно не могу више финансијски да издрже и наравно одустају од новог узгоја. Мени је остало три товљеника која нисам успео да продам, а то ми се никад није десило. Цена је изузетно ниска, оставио сам их, па ако се ништа не промени, оставићу их себи. Десиће се сигурно неки негативни трендови, све је више оних који одустају од узгоја једногодишњих товљеника, па ћемо тежину проблема осетити на јесен ове године када их готово неће бити на домаћем тржишту, напомиње Ступар.

Горан Ступар има већи број јунади, а и на тржишту говеда дошло је до поремећаја. Како каже, Србија је забранила увоз говеда из ЕУ због појаве болести слинавке и шапа, што је довело до скока цене живе ваге.

-У наредном периоду нас сигурно очекује раст цене јунетине јер је увоз забрањен, а на домаћем тржишту је нема довољно. Што се тиче цена свињског меса, његова цена остаје сигурно на овом тренутном, нешто нижем нивоу у односу на претходну годину, бар до априла, маја ове године, додаје он.

Наш саговорник додаје да је надлежно министарство најавило веће субвенције у сточарству у односу на ратарску производњу, али да су то и даље само најаве, без конкретних потеза.

Д. Ј. Бујак

 

Остави коментар

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Друштво

Ево какво нас време чека за Први мај

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Pexels

Од уторка Србију захвата период врло нестабилног времена које ће потрајати све до краја недеље. Метеоролог Марко Чубрило најављује утицај висинског циклона који доноси кружење влажног и нестабилног ваздуха, што значи готово свакодневне грмљавинске пљускове, локалне непогоде, појаву града и пролазно јак ветар.


Око 30.04. углавном суво и мало топлије, али би почетком маја поново требало бити свежије уз пљускове. Преовлађиваће променљво облачно и нестабилно, пре подне уз сунчане интервале али после подне уз честу појаву грмљавинских пљускова, док ће понегде бити и локалних непогода уз обилну кишу, пролазно јак ветар и појаву туче/града“, наводи Марко Чубрило у својој временској прогнози.

У уторак ће бити још увек релативно топло, али од среде следи постепено захлађење. Најсвежије време нас очекује за викенд, када би температуре могле пасти и до 9 степени – што је испод просека за ово доба године.

Од недеље би уследио сув и мало топлији период док најаве за нову дестабилизацију атмосфере има почетком маја тако да би сам дочек 01.05. протекао у типичном типу времена уз смену сунца и облака уз могуће локалне пљускове после подне и увече, истиче Чубрило у временској прогнози.

Извор: Мондо

Настави са читањем

Друштво

Васкршњи пријем у Црквеној општини Бачка Паланка

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Епархија бачка

На Васкрсни понедељак, 21. априла 2025. године, у Светојовановском храму у Бачкој Паланци, свету Литургију је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох бачкопаланачки.


После свете Литургије, Црквена општина бачкопаланачка је у Светосавском дому приредила традиционални васкршњи пријем за представнике локалне самоуправе, друштвених и културних институција, представнике привредних предузећа и верни народ.

Поздравну реч и честитке поводом празника Васкрсења Христовог званицама је упутио протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, а потом се присутнима обратио протонамесник Зоран Регодић, секретар Црквене општине бачкопаланачке, честитао празник и захвалио на помоћи верном народу који на разне начине учествује у свим облицима живота Црквене општине у Бачкој Паланци. Присутнима су овом приликом представљени догађаји из претходног периода, као и планиране грађевинске делатности.

Извор: Епархија бачка

Настави са читањем

Друштво

Раме уз раме са светским пица мајсторима

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Приватна архива

Дијана Ивковић из Гајдобре, пица мајстор са завидним резултатима на највећим светским такмичењима у прављењу пице, недавно је поново доказала да је међу најбољим пица мајсторима на свету.


Светско првенство у прављењу пице „Campionato mondiale della pizza Parma 2025“ одржано је од 8. до 10. априла у Парми. То је такмичење са изузетно јаком конкуренцијом, а Дијана из Гајдобре успела је да оствари велики успех, одушеви судије и буде проглашена за за најбољег представника своје земље.

-На овом такмичењу највише има Италијана, јако је тешко пробити се до врха јер је ово потпуно другачија врста такмичења. Постоје одређена ригорознија правила, много више судија, углавном потпуно непознатих за нас такмичаре. Освојила сам 54 место од 354 такмичара у pizza classic (то је најјача категорија и уједно највише такмичара који су пријављени), 72 место од 124 такмичара у pizza in pala и 74 место од 90 такмичара у категорији pizza in due у којој сам се представила са великим пријатељем и мајстором из Бугарске Росеном Наyденовим, прича Дијана за „Недељне новине“.

Најјачи такмичари у целом свету окупили су се у Парми, велики број њих су, каже Дијана, судије на другим такмичењима. Само учешће за њу представља велику част, а бити у првих 100 је више него одличан пласман.

-Морам да напоменем да су све три пице биле посебне и да су судије били одушевљене. Сваки пласман је одличан, а поготово када сте у првих 100. Упознала сам највеће светске величине, појављивање на том такмичењу је одскочна даска за даљи успех. Битно је бити примећен и оставити утисак што сам успела да урадим, поносно истиче Дијана која је на истом такмичењу понела посебну титулу – најбољи представник своје земље у Парми.

Она додаје да много људи мисли да ако нисте у прва три места, да нисте ништа добили учешћем на такмичењу, али они који знају колико је Светско првенство у Парми јако и захтевно такмичење, свесни су да су позиције које је Дијана из Гајдобре заузела јако добре и да је укупан пласман такође изузетно добар.

Такмичарску каријеру Дијана Ивковић, иначе власница пицерије у Новом Саду, почела је 2023. године када се пријавила на „Пекаријаду“ на којој је проглашена за најбољег пица мајстора у Србији. Након тога је на Светском првенству у Палерму заузела импресивно треће место.

Следеће такмичење на ком учествује Дијана одржаће се почетком октобра у Риму. Ми јој желимо много успеха и нових кулинарских изазова.

Д. Ј. Бујак

Настави са читањем

Najčitanije