Ово су најхуманији људи наше општине
Прати нас на мрежама

Друштво

Ово су најхуманији људи наше општине

Клик на вести

Објављено

-

Фото: Недељне новине

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, Црвени крст Бачка Паланка је 14. јуна доделио јубиларна признања најхуманијим житељима општине – добровољним даваоцима крви.


Признања су уручена за 35, 50, 75 и 100 давања крви.

Они који су дали крв добровољно 100 па и више пута постали су чланови „Клуба 100“, као и жене које су дале 50 пута крв. Најхуманији суграђани и нови чланови „Клуба 100“ су ове године постали Љубомир Мајкић из Бачке Паланке, Милан Максимовић из Обровца, Аркадије Балиновић из Бачке Паланке и Вања Батез из Бачке Паланке. Они су несебично помагајући људе у невољи даривали део себе показујући при том колико су велики људи.

 

Јубиларна признања су у одсуству секретара Црвеног крста Бранислава Шобота уручили председник ЦК Бачка Паланка др Милан Жарковић и стручни сарадник у Црвеном крсту Лазар Мишков.

Захваљујући се присутнима, др Жарковић је напоменуо колико су добровољни даваоци крви пружили Црвеном крсту и онима којима је била потребна.

 

Стручни сарадник Црвеног крста Лазар Мишков је изразио велику захвалност даваоцима крви.

-Најхуманији наши суграђани дарујући јединице крви поклонили су некоме шансу за опоравак и бољи живот. На Светски дан добровољних давалаца крви се суочавамо са изазовима и ширимо свест о томе колико је важно да безбедна трансфузија крви буде свима доступна. Живот нека нас спаја, хвала даваоцима крви за њихово време, доброту и дату крв, рекао је Мишков.

Једина жена која је крв дала 50 и више пута је Вања Батез из Бачке Паланке.

-Први пут сам дала крв у средњој школи са непуних 19 година. Школски друг је настрадао у саобраћајној несрећи па је цео наш разред дао крв да му спасемо живот. И у томе смо успели, он се опоравио и с нама је славио матуру. Наставила сам и даље да дајем крв са неким прекидима, а ја сам пресрећна што некоме могу да спасим живот, рекла је наша хумана суграђанка Вања Батез.

 

У пригодном програму учествовали су чланови Клуба класичне гитаре „Акорд“ на челу са Марком Шалићем. Они су одсвирали неколико лепих песама.

Крв је једини лек који се не може вештачки направити и то још више даје на значају подвизима хуманих особа, јер да би дали део себе за помоћ другоме морате бити добри људи. Даваоци крви су скромни људи, не траже ништа осим да се поштује када дођу, на пример, код лекара. Држава по том питању мора да уради нешто јер данас сви траже нека своја права, само добровољни даваоци ћуте и трпе.

Обележавање Светског дана добровољних давалаца крви је уведено 2005. године у знак сећања на рођење аустријског научника др Карла Ландштајнера који је открио АБО систем крвних група и за то 1930. године добио Нобелову награду. Ове године се Светски дан добровољних давалаца крви одржава под слоганом „20 година прославе давања – Хвала вам добровољни даваоци крви“.

Бачка Паланка је годинама уназад узастопно добијала признање за најхуманију средину у Србији по добровољном давалаштву крви, а тај епитет је понела и у прошлој, 2023. години. У Црвеном крсту Бачка Паланка су поносни на своје најхуманије суграђане.

Д. З.

Остави коментар

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Друштво

Ево какво нас време чека за Први мај

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Pexels

Од уторка Србију захвата период врло нестабилног времена које ће потрајати све до краја недеље. Метеоролог Марко Чубрило најављује утицај висинског циклона који доноси кружење влажног и нестабилног ваздуха, што значи готово свакодневне грмљавинске пљускове, локалне непогоде, појаву града и пролазно јак ветар.


Око 30.04. углавном суво и мало топлије, али би почетком маја поново требало бити свежије уз пљускове. Преовлађиваће променљво облачно и нестабилно, пре подне уз сунчане интервале али после подне уз честу појаву грмљавинских пљускова, док ће понегде бити и локалних непогода уз обилну кишу, пролазно јак ветар и појаву туче/града“, наводи Марко Чубрило у својој временској прогнози.

У уторак ће бити још увек релативно топло, али од среде следи постепено захлађење. Најсвежије време нас очекује за викенд, када би температуре могле пасти и до 9 степени – што је испод просека за ово доба године.

Од недеље би уследио сув и мало топлији период док најаве за нову дестабилизацију атмосфере има почетком маја тако да би сам дочек 01.05. протекао у типичном типу времена уз смену сунца и облака уз могуће локалне пљускове после подне и увече, истиче Чубрило у временској прогнози.

Извор: Мондо

Настави са читањем

Друштво

Васкршњи пријем у Црквеној општини Бачка Паланка

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Епархија бачка

На Васкрсни понедељак, 21. априла 2025. године, у Светојовановском храму у Бачкој Паланци, свету Литургију је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох бачкопаланачки.


После свете Литургије, Црквена општина бачкопаланачка је у Светосавском дому приредила традиционални васкршњи пријем за представнике локалне самоуправе, друштвених и културних институција, представнике привредних предузећа и верни народ.

Поздравну реч и честитке поводом празника Васкрсења Христовог званицама је упутио протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, а потом се присутнима обратио протонамесник Зоран Регодић, секретар Црквене општине бачкопаланачке, честитао празник и захвалио на помоћи верном народу који на разне начине учествује у свим облицима живота Црквене општине у Бачкој Паланци. Присутнима су овом приликом представљени догађаји из претходног периода, као и планиране грађевинске делатности.

Извор: Епархија бачка

Настави са читањем

Друштво

Раме уз раме са светским пица мајсторима

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Приватна архива

Дијана Ивковић из Гајдобре, пица мајстор са завидним резултатима на највећим светским такмичењима у прављењу пице, недавно је поново доказала да је међу најбољим пица мајсторима на свету.


Светско првенство у прављењу пице „Campionato mondiale della pizza Parma 2025“ одржано је од 8. до 10. априла у Парми. То је такмичење са изузетно јаком конкуренцијом, а Дијана из Гајдобре успела је да оствари велики успех, одушеви судије и буде проглашена за за најбољег представника своје земље.

-На овом такмичењу највише има Италијана, јако је тешко пробити се до врха јер је ово потпуно другачија врста такмичења. Постоје одређена ригорознија правила, много више судија, углавном потпуно непознатих за нас такмичаре. Освојила сам 54 место од 354 такмичара у pizza classic (то је најјача категорија и уједно највише такмичара који су пријављени), 72 место од 124 такмичара у pizza in pala и 74 место од 90 такмичара у категорији pizza in due у којој сам се представила са великим пријатељем и мајстором из Бугарске Росеном Наyденовим, прича Дијана за „Недељне новине“.

Најјачи такмичари у целом свету окупили су се у Парми, велики број њих су, каже Дијана, судије на другим такмичењима. Само учешће за њу представља велику част, а бити у првих 100 је више него одличан пласман.

-Морам да напоменем да су све три пице биле посебне и да су судије били одушевљене. Сваки пласман је одличан, а поготово када сте у првих 100. Упознала сам највеће светске величине, појављивање на том такмичењу је одскочна даска за даљи успех. Битно је бити примећен и оставити утисак што сам успела да урадим, поносно истиче Дијана која је на истом такмичењу понела посебну титулу – најбољи представник своје земље у Парми.

Она додаје да много људи мисли да ако нисте у прва три места, да нисте ништа добили учешћем на такмичењу, али они који знају колико је Светско првенство у Парми јако и захтевно такмичење, свесни су да су позиције које је Дијана из Гајдобре заузела јако добре и да је укупан пласман такође изузетно добар.

Такмичарску каријеру Дијана Ивковић, иначе власница пицерије у Новом Саду, почела је 2023. године када се пријавила на „Пекаријаду“ на којој је проглашена за најбољег пица мајстора у Србији. Након тога је на Светском првенству у Палерму заузела импресивно треће место.

Следеће такмичење на ком учествује Дијана одржаће се почетком октобра у Риму. Ми јој желимо много успеха и нових кулинарских изазова.

Д. Ј. Бујак

Настави са читањем

Najčitanije