Друштво
НБС опет смањила каматну стопу, очекује се појефтињење динарских кредита

Објављено
пре 10 месеци-
Објавио:
Клик на вести
Извршни одбор Народне банке Србије, поново је, други пут заредом, смањио референтну каматну стопу за 0,25 одсто.
Сада кључна каматна стопа централне банке износи шест одсто, а истовремено су смањене и стопе на депозитне олакшице – на 4,75 одсто, као и стопа на кредитне олакшице – на 7,25 одсто.
У образложењу одлуке, НБС наводи да је имала у виду вишемесечну опадајућу путању домаће инфлације и њен повратак у границе циља у мају.
„Узимајући у обзир даље смањење глобалних инфлаторних притисака, као и досадашњи дезинфлаторни утицај рестриктивних монетарних мера, Извршни одбор је проценио да постоје услови за наставак ублажавања монетарне политике путем смањења референтне каматне стопе“, истичу у НБС.
Они истичу да се глобална инфлација смањује спорије него што је очекивано, као и да већина централних банака предвиђа да ће се инфлација у њиховим земљама вратити у границе циља у другој половини ове или првој половини наредне године, што значи и смањење увозне инфлације за Србију.
ЕЦБ је смањила каматну стопу у јуну, а тржишта очекују још једно смањење до краја године. Амерички ФЕД није ове године спуштао каматну стопу, али се очекује да би до краја године могли то да ураде једном или два пута.
НБС очекује да ће појефтињење евроиндексираних кредита, услед смањења камате ЕЦБ, као и смањење каматних стопа на кредите у динарима, због одлуке НБС, допринети постепеном расту кредитне активности и домаће тражње, „који неће угрозити опадајућу путању инфлације“.
Међугодишња инфлација у Србији се у мају вратила у границе циља и износила је 4,5 одсто, а Извршни одбор НБС процењује да ће инфлација наставити да се креће у границама циља 3±1,5%, чему ће допринети и даље рестриктивни монетарни услови, снижена увозна инфлација и пад инфлационих очекивања.
„Према подацима Републичког завода за статистику, већина показатеља реалног сектора наставља да бележи позитивна кретања у априлу и мају, при чему показатељи услужних сектора и грађевинарства, као и бржи од очекиваног опоравак производње након ремонта нафтне рафинерије у Панчеву, указују да би раст у другом тромесечју могао бити виши од процена Народне банке Србије. То повећава вероватноћу да би раст бруто домаћег производа у овој години могао бити већи од пројектованог у мају на нивоу од 3,5 одсто. Позитивна кретања у реалном сектору очекују се и у наставку године, вођена растом домаће тражње. Већој приватној потрошњи требало би да допринесе раст реалних доходака по основу виших зарада и пензија и смањење инфлације, а расту инвестиција у основна средства повећана профитабилност привреде из претходних година, висок прилив страних директних инвестиција и капитална издвајања државе, пре свега за потребе улагања у саобраћајну инфраструктуру. Према оцени Извршног одбора, иако ће домаћа тражња водити раст и у наредном периоду, не очекује се да ће она знатније утицати на инфлацију.
Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 8. августа 2024. године.
Извор: Данас
Повезане вести
Друштво
Ево какво нас време чека за Први мај

Објављено
пре 19 сати-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
Од уторка Србију захвата период врло нестабилног времена које ће потрајати све до краја недеље. Метеоролог Марко Чубрило најављује утицај висинског циклона који доноси кружење влажног и нестабилног ваздуха, што значи готово свакодневне грмљавинске пљускове, локалне непогоде, појаву града и пролазно јак ветар.
Око 30.04. углавном суво и мало топлије, али би почетком маја поново требало бити свежије уз пљускове. Преовлађиваће променљво облачно и нестабилно, пре подне уз сунчане интервале али после подне уз честу појаву грмљавинских пљускова, док ће понегде бити и локалних непогода уз обилну кишу, пролазно јак ветар и појаву туче/града“, наводи Марко Чубрило у својој временској прогнози.
У уторак ће бити још увек релативно топло, али од среде следи постепено захлађење. Најсвежије време нас очекује за викенд, када би температуре могле пасти и до 9 степени – што је испод просека за ово доба године.
Од недеље би уследио сув и мало топлији период док најаве за нову дестабилизацију атмосфере има почетком маја тако да би сам дочек 01.05. протекао у типичном типу времена уз смену сунца и облака уз могуће локалне пљускове после подне и увече, истиче Чубрило у временској прогнози.
Извор: Мондо
Друштво
Васкршњи пријем у Црквеној општини Бачка Паланка

Објављено
пре 20 сати-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
На Васкрсни понедељак, 21. априла 2025. године, у Светојовановском храму у Бачкој Паланци, свету Литургију је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох бачкопаланачки.
После свете Литургије, Црквена општина бачкопаланачка је у Светосавском дому приредила традиционални васкршњи пријем за представнике локалне самоуправе, друштвених и културних институција, представнике привредних предузећа и верни народ.
Поздравну реч и честитке поводом празника Васкрсења Христовог званицама је упутио протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, а потом се присутнима обратио протонамесник Зоран Регодић, секретар Црквене општине бачкопаланачке, честитао празник и захвалио на помоћи верном народу који на разне начине учествује у свим облицима живота Црквене општине у Бачкој Паланци. Присутнима су овом приликом представљени догађаји из претходног периода, као и планиране грађевинске делатности.
Извор: Епархија бачка
Друштво
Раме уз раме са светским пица мајсторима

Објављено
пре 23 сата-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
Дијана Ивковић из Гајдобре, пица мајстор са завидним резултатима на највећим светским такмичењима у прављењу пице, недавно је поново доказала да је међу најбољим пица мајсторима на свету.
Светско првенство у прављењу пице „Campionato mondiale della pizza Parma 2025“ одржано је од 8. до 10. априла у Парми. То је такмичење са изузетно јаком конкуренцијом, а Дијана из Гајдобре успела је да оствари велики успех, одушеви судије и буде проглашена за за најбољег представника своје земље.
-На овом такмичењу највише има Италијана, јако је тешко пробити се до врха јер је ово потпуно другачија врста такмичења. Постоје одређена ригорознија правила, много више судија, углавном потпуно непознатих за нас такмичаре. Освојила сам 54 место од 354 такмичара у pizza classic (то је најјача категорија и уједно највише такмичара који су пријављени), 72 место од 124 такмичара у pizza in pala и 74 место од 90 такмичара у категорији pizza in due у којој сам се представила са великим пријатељем и мајстором из Бугарске Росеном Наyденовим, прича Дијана за „Недељне новине“.
Најјачи такмичари у целом свету окупили су се у Парми, велики број њих су, каже Дијана, судије на другим такмичењима. Само учешће за њу представља велику част, а бити у првих 100 је више него одличан пласман.
-Морам да напоменем да су све три пице биле посебне и да су судије били одушевљене. Сваки пласман је одличан, а поготово када сте у првих 100. Упознала сам највеће светске величине, појављивање на том такмичењу је одскочна даска за даљи успех. Битно је бити примећен и оставити утисак што сам успела да урадим, поносно истиче Дијана која је на истом такмичењу понела посебну титулу – најбољи представник своје земље у Парми.
Она додаје да много људи мисли да ако нисте у прва три места, да нисте ништа добили учешћем на такмичењу, али они који знају колико је Светско првенство у Парми јако и захтевно такмичење, свесни су да су позиције које је Дијана из Гајдобре заузела јако добре и да је укупан пласман такође изузетно добар.
Такмичарску каријеру Дијана Ивковић, иначе власница пицерије у Новом Саду, почела је 2023. године када се пријавила на „Пекаријаду“ на којој је проглашена за најбољег пица мајстора у Србији. Након тога је на Светском првенству у Палерму заузела импресивно треће место.
Следеће такмичење на ком учествује Дијана одржаће се почетком октобра у Риму. Ми јој желимо много успеха и нових кулинарских изазова.
Д. Ј. Бујак
Najčitanije
- Спортпре 2 дана
ОФК „Бачка“ ефикасна у Бачком Петровцу
- Друштвопре 2 дана
Одржан помен јунаку са Кошара Александру Кисину
- Сервисне информацијепре 1 дан
Распоред сахрана за среду, 23. април
- Друштвопре 2 дана
Систематски прегледи у Бачкој Паланци при крају, какво је здравље будућих првака?
- Културапре 1 дан
Треће место Уне Маре Савчић на литерарном конкурсу
- Друштвопре 23 сата
Раме уз раме са светским пица мајсторима
- Друштвопре 2 дана
Прослава Васкрса у Бачкој Паланци
- Друштвопре 2 дана
Мање интересовање за отварање предузетничких фирми