Најбољу пицу прави Дијана Ивковић из Гајдобре
Прати нас на мрежама

Друштво

Најбољу пицу прави Дијана Ивковић из Гајдобре

Клик на вести

Објављено

-

Фото: Facebook/Dijana Ivkovic

Када је реч о сарми, рибљој чорби или пасуљу, готово свака домаћица или домаћин рећи ће вам неки свој трик, тајни састојак због којег тврде да је баш њихово јело најукусније. Када је пак, реч о пици, наша саговорница је и званично најбољи пица мајстор у Србији и вицешампионка света у спремању овог, многима омиљеног јела.


Кулинарска прича Дијане Ивковић, која је одрасла у Гајдобри, почела је 2013. године када се запослила у једној реномираној пицерији у Новом Саду. Каријеру је започела као помоћни радник у кухињи, али након само 15 дана, Дијана постаје пица мајстор и врло брзо и шеф смене. Радила је и у познатој палачинкарници, а након тога 2015. године, решава да отвори своју пицерију „Pepperoni“ која се налази на Булевару Европе у Новом Саду. Успешно послује већ девет година.

Такмичарску каријеру, почела је 2023. године и исте године добила највеће признање на нивоу Србије.

-Пријавила сам се на такмичење у ком се бира најбољи пица мајстор у Србији, „Пекаријада“. Ово такмичење се одржава сваке две године, у организацији компаније „Lesaffre“ и једно је од најпрестижнијих такмичења. Надметали су се кандидати из целе Србије, а полуфинала су се одржавала у четири града (Нови Сад, Београд, Ниш и Пожега). У полуфиналу је било преко 40 учесника широм земље. Ја сам се такмичила у Новом Саду где је, судећи по коментарима жирија, била најјача конкуренција. Одмах сам се пласирала у финале где нас је било укупно 15. Ја сам била једина жена која је ушла у финале. Финале је било у Београду и ту сам оставила одличан утисак, како на жири, тако и на такмичаре и посматраче из публике. Било је феноменално. Подршка је била огромна, атмосфера у правом такмичарском и навијачком духу. Подржавали смо једни друге, бодрили, а људи испред компаније „Lesaffre“ који су организовали Пекаријаду су били врло гостољубиви и предивни према свима, прича Дијана утиске са свог првог такмичења.

Опис фотографије није доступан.

Пекаријада 2023.

Најбоља у Србији, трећа на свету

Наша саговорница се представила са три различите пице и све три су, каже, биле савршене. Проглашење победника је било месец дана касније на церемонији у Мадленијум опери у Земуну. То је, наводи, био прави спектакл.

-Нестваран осећај је био када су изговорили моје име када су проглашавали победника. Наредне две године сам актуелна Државна шампионка, а 2025. године, ако Бог да, ћу бити један од чланова жирија на Пекаријади, додаје она.

Убрзо након Пекаријаде, уследило је такмичење “Pizza Fest” у Београду. То је такмичење интернационалног карактера и подразумевало је такмичаре и судије из свих делова света. Ту је Дијана освојила 4. место у „Либеро“ категорији и додаје да јој је мало фалило да освоји 3. место. У даљем раду, Дијана се усавршавала на академији „Данијел Златковић“ где је успешно савладала још пар врста теста са којима се представила на Светском првенству у Палерму (Италија, Сицилија) и освојила 3. место.

-Такмичење у Италији је потпуно другачија димензија такмичења наспрам Србије. Код нас је организација на врхунском нивоу и на Пекаријади и на Пицa Фесту, док су Италијани мало више „опуштени“ по питању организације. Услови за рад су тешки, месила сам тесто у свом изнајмљеном смештају без професионалних машина и миксера што је неописиво тешко јер такмичарско тесто има јако велики проценат хидратације и требала је огромна снага и време да се умеси тако да не буде водено већ довољно растегљиво и жилаво да може да се од њега прави пица. Од пет дан аколико сам провела у Палерму спавала сам за два дана укупно осам сати, остала три дана нисам ни спавала. Стално сам морала да радим припрему теста и надева за следећи такмичарски дан“, каже Дијана.

Први дан такмичења Дијана Ивковић правила је две пице. Прва је била у категорији „Libero tondo Frutti di Mare„, друга је била у категорији Наполетана„Pizza de la cacciatore“ (ловачка пица). Жири је био, додаје,одушевљен, коментари су били сјајни, чак су неки чланови жирија тражили рецептуру за Наполетану јер им се јако допала. Наредног дана се представила са пицом у категорији „Pala alla Romana“ и пица се звала „Грчка рапсодија“.

На слици може бити: 2 особе и текст

Светско првенство у Италији

-У тој категорији сам освојила 3. место на свету! Како неке судије кажу „једна од најлепших коју с упробали“ и ја им верујем јер је стварно била сензационална. По мотивима грчке мусаке прављена је од квалитетног млевеног, јунећег меса, са нотама цимета, грилованим тиквицама и патлиџаном, fior di latte моцарелом, надевом од рикоте и бундеве, декорацијом од черија, босиљка, гранчицама цимета и цветовима аниса. По дасци је била посута куркума због контраста у бојама. Мирис је био феноменалан, ароматичан, а укус богат и пун, описала нам је Дијана.

Чланови жирија на Светском првенству су били људи који су најзначајнији светски пица стручњаци, Калогероди Лаура, Дон Антонио Старита, Франческо Мартуци, Ерико Порцио, Пиетро Барони и наш Данијел Златковић. Поред њих, Дијана је упознала многа светска имена која су значајна у свету пица и била јој је свакако част што је правила пице за те људе и што се упознала са истим. Добила је и разне савете, похвале, комплименте, а тај осећај је незаменљив.

Дијану из Гајдобре ове године очекују три значајна такмичења. У Букурешту, Софији и Београду, а након тога 2025. године опет Светско првенство у Италији. Она додаје да јој је жеља да гради каријеру у судијском правцу. И та жеља ће се вероватно ускоро осварити јер је од недавно постала и поносни члан Асоцијације шефова кувара Србије, Кулинарске федерације Србије и Кулинарске асоцијације Србије.

Након ове приче о пицама, морали смо Дијану да питамо да ли можда планира отварање пицерије и у Бачкој Паланци.

-Што се тиче новог објекта, имам идеју коју планирам да спроведем у дело. Нисам сигурна када ћу је реализовати, али би реализација исте значило да сам још један сан остварила. Што се тиче локала у Бачкој Паланци, никад се не зна, али за сада је Нови Сад град у коме имам планове за нови локал.

Д. Ј. Бујак

Остави коментар

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Друштво

Уводи се нови систем е-боловања, дознаке директно до послодавца

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Одлазак у апотеку једноставнији је без папирних рецепата. Да ли ће ускоро и силни папири који потврђују да смо на боловању постати прошлост? Да ли наставак дигитализације у здравству значи мање чекања у редовима у амбулантима?


Колика је вредност електронских лекарских рецепата схватили смо за време короне. Они који имају хроничне болести знају колико им значи то што не морају сваког месеца код лекара, по рецепт за редову терапију, преноси РТС.

Маријана Мандић Ристић, докторка из Дома здравља Врачар, рекла је за „РТС“ да је увођење електронског рецепта унапредило рад лекара и смањило гужве.

„Ми тренутно нашу терапију издајемо на шест месеци и то је олакшано, много је смањило гужве у домовима здравља.Оно што ми морамо да издајемо на месечном нивоу су неки лекови са Д-листе. То је нешто што нам је тренутно остало као мала потешкоћа, као и одређени лекови за пацијенте који су на дозама одржавања наркотика“, рекла је докторка Мaндић Ристић.

Никола Радоман из Министарства здравља наводи да се ради на континуираном унапређењу електронских рецепата.

У плану је, каже, да се и лекарима специјалистима омогући прописивање терапије електронски и на тај начин спречи шетање пацијента од специјалисте до дома здравља.

„Такође, желимо да унапредимо систем електронских рецепата у виду могућности да пружимо лекару информације о интеракцијама лека. На тај начин желимо да у реалном времену унапредимо квалитет информација лекару да има праву информацију у погледу безбедности самог пацијента“, рекао је Радоман, гостујући у Београдској хроници.

Електронско боловање

Што се тиче боловања, сваки послодавац моћи ће да добије дознаке радника електронским путем.

„Послодавац ће добити само информацију да је лице запослено на боловању и информацију када је завршило боловање. И то је оно што у складу са законом треба да добије послодавац. Значи, према закону послодавац не треба да има дијагнозу“, рекао је Радоман.

Према његовим речима, целокупни пословни процес је на неки начин дигитализован.

„Од самог одласка, физички пријаве да сте ви у лошем стању, креира се потврда о привременој спречености за рад која се електронским путем доставља до послодавца, пацијент не мора да се шета даље.Такође, на основу периода боловања која је дефинисана, уколико за то постоји контрола, пацијент ће доћи, уколико не, систем сам генерише дознаке и шаље их послодавцу“, објаснио је Радоман.

Електронско боловање ће, каже, објединити информационе системе којима приступају лекари, послодавци и Републички фонд за здравствено осигурање.

Умрежавање картона
Постоји и идеја да се електронски картони умреже, односно да лекари из једне установе могу да виде картон пацијента који се лечи у другој установи.

Јелена Бојовић, програмска директорка НАЛЕД-а, каже да Министарство здравља потпуно иде у том правцу и додаје да су добили презентацију како ће тај електронски здравственио картон изгледати у будућности.

„Ми као грађани, када одлазимо код лекара, код изабраног лекара, он наравно води ваш здравствени картон, али вас онда упућује код лекара специјалисте. Ти људи немају увид у ваш основни здравствени картон. Често носите те папире од једног лекара до другог, због тога што је недостајао један централни систем у којем ће се налазити сви подаци, све информације о вама као пацијенту и који ће бити доступни оном лекару који вас лечи“, навела је Бојовићева.

Гости Београдске хронике кажу да ће ове новине олакшати живот и лекарима и пацијентима.

Извор: РТС

Настави са читањем

Друштво

РХМЗ: Какво нас време очекује за викенд?

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Фото: Pixabay

До краја дана очекује се облачно време, местимично с кишом, у брдско-планинским пределима и са снегом, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.


Снег се очекује понегде и у нижим пределима јужне и источне Србије, а падавине ће бити интензивније вечерас и у току ноћи, када се у брдско-планинским пределима очекује даље повећање висине снежног покривача и за 10 до 15 цм.

У Банату, доњем Подунављу и у Поморављу дуваће умерен и јак, на југу Баната олујни југоисточни ветар (кошава).

На северозападу Србије ће у току ноћи падавине престати.

У суботу, 7. децембра још мало топлије уз разведравање, па се у већини места очекују дужи сунчани интервали, само још ујутру на југу понегде киша.

У недељу, 8. децембра ново наоблачење, после подне и увече с кишом у свим крајевима, а киша се очекује и на планинама, што ће условити топљење снега. Дуваће умерен и јак јужни и југоисточни ветар, који ће на југу Баната, у доњем Подунављу и на планинама достизати ударе олујне јачине.

Следеће седмице претежно облачно, местимично с краткотрајном кишом, на планинама повремено са снегом, а од уторка ће температура бити у мањем паду.

Извор: Данас

Настави са читањем

Друштво

Времеплов: Нови биоскоп у Бачкој Паланци

Клик на вести

Објављено

-

Објавио:

Недељне новине следеће године обележавају 60 година постојања. Тим поводом објављујемо „Времеплов Недељних новина“, а овај пут издвајамо текстове из броја 255 од 16. новембра 1969. године.


МОРА СЕ ПОШТОВАТИ СЛОВО ЗАКОНА

Прошле недеље надлежни органи Општинске скупштине су, спроводећи одлуку општинског Већа, били принуђени да сруше неколико бесправно саграђених кућа. Наравно, власници сада већ бивших бесправно саграђених кућа најављују жалбе на све стране. Нажалост, они се нису либили физичких напада на недужне људе који раде у појединим органима Општинске скупштине.

Проблеми дивље градње толико су узели маха да је она доспела на дненви ред Општинског већа трећег октобра. Јер сви напори да се бесправна градња „сломи“ још пре пет година нису уродили плодом. Једноставно, грађани тешко могу да схвате да на свом поседу не могу да граде – шта хоће.

Грађани неће да схвате да постоје, на пример, зоне за зеленило, становање или, пак, досадашње стамбене зоне које су осуђене на одумирање! Једноставно, они настављају да граде бесправно (ненаменски) по свом ћефу.

СЕКИРОМ НА ЧЛАНОВЕ КОМИСИЈЕ ЗА КОМАСАЦИЈУ

Судија за прекршаје казнио је са 60 дана затвора Спасоја Кумовића зато што је на својој парцели секиром и мотком дочекао чланове комисије за комасацију и покушао физички да се обрачуна са њима, док су Стеван Данић и Милан Адамовић. Новчано кажњени јер су у службеним просторијама спречавали рад комисије за комасацију.

Незадовољан наделом парцела у комасацијском подухвату у атару Младенова, тридесетогодишњи радник Спасоје Кумовић, је 31. октобра на својој њиви у потесу званом „Бела-мајур“ секиром и дебелом мотком дугачком око 60 центиметара дочекао чланове комисије за комасацију, спречио ух у раду и налетео на њих да се физички обрачуна, тако да је комисија под његовим притиском морала да напусти посао.

РАДНИЦИ ИЗБЕГАВАЈУ БОЛОВАЊЕ

Фабрика кожне и металне галантерије „Меркур“ из Бачке Паланке налази се на добром колосеку реформе односно таквог газдовања и пословања које је отеловљење ваљање организације рада, а која бележи запаженије резултате у атмосфери све израженије робно-тржишне привреде и уклапања у међународну поделу рада.

Планер и аналитичар Франц Турк указао је на важну чињеницу да су у овој години постигнути бољи резултати са 604 запослених, него у прошлој години са 614 запослених у фабрици! Турк је изнео и друге уверљиве податке. Тако је на пример продуктивност рада, мерена норма-часовима, порасла за 6,5 одсто. Коришћење радног времена боље је за 6 процената.

Губици у времену мањи су за 33 процента (са 7001 у прошлој на 4678 часова у овој години, за првих девет месеци). Затим, мање се болује за 22 процента (са 82.530 часова у прошлој на 64.390 часова у овој години).

НОВИ БИОСКОП – ЖЕЉА ИЛИ СТВАРНОСТ

Бачка Паланка као привредни и културни центар наше општине не може се похвалити да има богат културно-забавни живот, јер сем биоскопа и однедавно Аматерског позоришта, не рачунајући забаве које омладина организује у своме дому, нема ни једно друго место где би грађани могли пријатно провести неколико часова.

У току скученом избору многи се одлучују да своје слободно време прекрате одласком у биоскоп, кои донекле може да задовољи културне потребе свакога човека.

Међутим, мала и скучена биоскопска дворана често пута не може да задовољи љубитеље „седме уметности“. Није никаква тајна да је једина биоскопска дворана у нашем граду уједно и ругло Бачке Паланке, јер су скоро сва места у нашој општини ово питање одавно решила изградњом нових или адаптацијом старих биоскопских дворана. Како сада ствари стоје постоје мали изгледи да се ово питање у Бачкој Паланци скорије реши.

Урбанистичким планом предвиђено је да се кроз неколико година приступи изградњи новог биоскопа и омладинског дома у строгом центру града у зони „Партизан“. Међутим, још није познато када ће се приступити реализацији овог плана, мада је крајње време да се ово питање покрене са мртве тачке, тим пре што је дворана а поготово хол биоскопа у таквом стању да прети опасност од рушења.

ПРОЦВЕТАЋЕ ДЕЧИЈИ ВРТИЋИ

Тек прошле године обезбеђена су средства за организовано подизање и збрињавање деце предшколског и школског узраста: за непосредну дечију заштиту или пак за сталну допунску помоћ породицама радника са децом. Средства Општинског фонда за непосредну дечју заштиту „цуре“ из доприноса на личне дохотке, затим из помоћи друштвено-политичких заједница, месних заједница итд.

Посебно треба нагласити да се средства Општинског суда за непосредну дечју заштиту могу удружити – наш Фонд то чини – са средствима других носилаца обавеза у области дечје заштите.

За ову годину предвиђени су расходи за близу 90 старих милиона! Већина средстава намењена су за – инвестиције, с обзиром на стање објеката и опреме у предшколским установама. Само за девет месеци ове године учињено је више него много.

Приредила: Д. Ј. Бујак

Настави са читањем

Najčitanije