Друштво
Најбољу пицу прави Дијана Ивковић из Гајдобре

Објављено
пре 12 месеци-
Објавио:
Клик на вести
Када је реч о сарми, рибљој чорби или пасуљу, готово свака домаћица или домаћин рећи ће вам неки свој трик, тајни састојак због којег тврде да је баш њихово јело најукусније. Када је пак, реч о пици, наша саговорница је и званично најбољи пица мајстор у Србији и вицешампионка света у спремању овог, многима омиљеног јела.
Кулинарска прича Дијане Ивковић, која је одрасла у Гајдобри, почела је 2013. године када се запослила у једној реномираној пицерији у Новом Саду. Каријеру је започела као помоћни радник у кухињи, али након само 15 дана, Дијана постаје пица мајстор и врло брзо и шеф смене. Радила је и у познатој палачинкарници, а након тога 2015. године, решава да отвори своју пицерију „Pepperoni“ која се налази на Булевару Европе у Новом Саду. Успешно послује већ девет година.
Такмичарску каријеру, почела је 2023. године и исте године добила највеће признање на нивоу Србије.
-Пријавила сам се на такмичење у ком се бира најбољи пица мајстор у Србији, „Пекаријада“. Ово такмичење се одржава сваке две године, у организацији компаније „Lesaffre“ и једно је од најпрестижнијих такмичења. Надметали су се кандидати из целе Србије, а полуфинала су се одржавала у четири града (Нови Сад, Београд, Ниш и Пожега). У полуфиналу је било преко 40 учесника широм земље. Ја сам се такмичила у Новом Саду где је, судећи по коментарима жирија, била најјача конкуренција. Одмах сам се пласирала у финале где нас је било укупно 15. Ја сам била једина жена која је ушла у финале. Финале је било у Београду и ту сам оставила одличан утисак, како на жири, тако и на такмичаре и посматраче из публике. Било је феноменално. Подршка је била огромна, атмосфера у правом такмичарском и навијачком духу. Подржавали смо једни друге, бодрили, а људи испред компаније „Lesaffre“ који су организовали Пекаријаду су били врло гостољубиви и предивни према свима, прича Дијана утиске са свог првог такмичења.

Пекаријада 2023.
Најбоља у Србији, трећа на свету
Наша саговорница се представила са три различите пице и све три су, каже, биле савршене. Проглашење победника је било месец дана касније на церемонији у Мадленијум опери у Земуну. То је, наводи, био прави спектакл.
-Нестваран осећај је био када су изговорили моје име када су проглашавали победника. Наредне две године сам актуелна Државна шампионка, а 2025. године, ако Бог да, ћу бити један од чланова жирија на Пекаријади, додаје она.
Убрзо након Пекаријаде, уследило је такмичење “Pizza Fest” у Београду. То је такмичење интернационалног карактера и подразумевало је такмичаре и судије из свих делова света. Ту је Дијана освојила 4. место у „Либеро“ категорији и додаје да јој је мало фалило да освоји 3. место. У даљем раду, Дијана се усавршавала на академији „Данијел Златковић“ где је успешно савладала још пар врста теста са којима се представила на Светском првенству у Палерму (Италија, Сицилија) и освојила 3. место.
-Такмичење у Италији је потпуно другачија димензија такмичења наспрам Србије. Код нас је организација на врхунском нивоу и на Пекаријади и на Пицa Фесту, док су Италијани мало више „опуштени“ по питању организације. Услови за рад су тешки, месила сам тесто у свом изнајмљеном смештају без професионалних машина и миксера што је неописиво тешко јер такмичарско тесто има јако велики проценат хидратације и требала је огромна снага и време да се умеси тако да не буде водено већ довољно растегљиво и жилаво да може да се од њега прави пица. Од пет дан аколико сам провела у Палерму спавала сам за два дана укупно осам сати, остала три дана нисам ни спавала. Стално сам морала да радим припрему теста и надева за следећи такмичарски дан“, каже Дијана.
Први дан такмичења Дијана Ивковић правила је две пице. Прва је била у категорији „Libero tondo Frutti di Mare„, друга је била у категорији Наполетана„Pizza de la cacciatore“ (ловачка пица). Жири је био, додаје,одушевљен, коментари су били сјајни, чак су неки чланови жирија тражили рецептуру за Наполетану јер им се јако допала. Наредног дана се представила са пицом у категорији „Pala alla Romana“ и пица се звала „Грчка рапсодија“.

Светско првенство у Италији
-У тој категорији сам освојила 3. место на свету! Како неке судије кажу „једна од најлепших коју с упробали“ и ја им верујем јер је стварно била сензационална. По мотивима грчке мусаке прављена је од квалитетног млевеног, јунећег меса, са нотама цимета, грилованим тиквицама и патлиџаном, fior di latte моцарелом, надевом од рикоте и бундеве, декорацијом од черија, босиљка, гранчицама цимета и цветовима аниса. По дасци је била посута куркума због контраста у бојама. Мирис је био феноменалан, ароматичан, а укус богат и пун, описала нам је Дијана.
Чланови жирија на Светском првенству су били људи који су најзначајнији светски пица стручњаци, Калогероди Лаура, Дон Антонио Старита, Франческо Мартуци, Ерико Порцио, Пиетро Барони и наш Данијел Златковић. Поред њих, Дијана је упознала многа светска имена која су значајна у свету пица и била јој је свакако част што је правила пице за те људе и што се упознала са истим. Добила је и разне савете, похвале, комплименте, а тај осећај је незаменљив.
Дијану из Гајдобре ове године очекују три значајна такмичења. У Букурешту, Софији и Београду, а након тога 2025. године опет Светско првенство у Италији. Она додаје да јој је жеља да гради каријеру у судијском правцу. И та жеља ће се вероватно ускоро осварити јер је од недавно постала и поносни члан Асоцијације шефова кувара Србије, Кулинарске федерације Србије и Кулинарске асоцијације Србије.
Након ове приче о пицама, морали смо Дијану да питамо да ли можда планира отварање пицерије и у Бачкој Паланци.
-Што се тиче новог објекта, имам идеју коју планирам да спроведем у дело. Нисам сигурна када ћу је реализовати, али би реализација исте значило да сам још један сан остварила. Што се тиче локала у Бачкој Паланци, никад се не зна, али за сада је Нови Сад град у коме имам планове за нови локал.
Д. Ј. Бујак
Друштво
Блокада завршена – почела редовна настава у две средње школе у Бачкој Паланци

Објављено
пре 16 сати-
мај 12, 2025Објавио:
Клик на вести
Од понедељка, 12. маја, након тромесечне блокаде, почела је редовна настава у Гимназији „20. октобар“ и ССШ „Др Радивој Увалић“ у Бачкој Паланци.
Ученици су у клупе сели након што три месеца у обе средње школе није било класичне наставе, а објекат су блокирали матуранти обе средње школе, како су тада рекли, у знак подршке студентима и њиховим захтевима.
Родитељи су у петак, 9. маја, након завршених седница наставничког већа, обавештени од стране одељенских старешина да у понедељак, 12. маја почиње редовна настава, а часови трају 45 минута.
Током блокаде школе, нико није могао да користи школске просторије, осим ученика у блокади, који су објекат држали под кључем. Приступ школи онемогућен је и домарима, објекат није могао бити редовно одржаван, што је довело и до прокишњавања крајем прошлог месеца. Безбедност ученика била је угрожена те је руководство обе школе донело одлуку да се од стране стручних лица школа детаљно прегледа, нарочито електричне инсталације. Утврђено је да је објекат безбедан, те је убрзо након тога донета одлука о враћању редовној настави.
Претходно су обе школе, након добијања сагласности, прешле на онлајн наставу, како би ученици лакше савладали градиво и имали континуитет у образовању. За сада није познато да ли ће и за колико бити продужена школска година. Министарство просвете саопштило је прошле недеље да је припремило измене и допуне правилника о Календару образовно-васпитног рада које предвиђају да школска 2024/25. година може бити продужена за највише пет наставних дана за основне школе, 20 дана за средње и 25 наставних дана за гимназије.
У саопштењу се наводи да се могућност продужетка школске године односи само на оне школе које због обуставе рада нису реализовале наставни процес у потпуности и немају довољно времена за надокнаду часова и оцењивање ученике.
-У средњим школама које због обуставе рада нису реализовале образовно-васпитни рад у потпуности и немају довољно времена за надокнаду часова и оцењивање ученика, друго полугодиште може бити завршено најкасније до 18. јула за ученике свих разреда, односно до 27. јуна за ученике завршних разреда гимназије и за ученике III разреда трогодишњег и IV разреда четворогодишњег образовања стручних школа, наводи се у саопштењу Министарства просвете.
Д. Ј. Бујак
Друштво
Обележено 120 година рада фабрике Мајевица

Објављено
пре 18 сати-
мај 12, 2025Објавио:
Клик на вести
У присуству званичника, представника државе, партнера и пољопривредника, фабрика „Мајевица“ из Бачке Паланке, у суботу, 10. маја, обележила је 120 година постојања и рада. Ова јубиларна свечаност била је прилика да се истакне значај домаће производње пољопривредне механизације и успешне сарадње индустрије и пољопривредника.
Обраћајући се присутнима, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије проф. др Драган Гламочић поручио је да је Мајевица симбол српске индустрије и једна од ретких фабрика која је успешно прошла кроз процес приватизације и данас представља стуб стабилне домаће производње.
Гламочић: Надам се скором изласку компаније Мајевица на страно тржиште
„Мајевица је у протеклом периоду започела и производњу трактора, а више од половине делова од којих их саставља израђује се у Србији. Верујем да ће ускоро изаћи и на страна тржишта – пре свега она у којима смо некада већ били присутни, као што су афричке земље. Наш задатак је да обезбедимо прехрамбени суверенитет Србије, а без домаће механизације то није могуће. Мајевица је постала синоним за систем“, нагласио је министар Гламочић.
Министарка унутрашње и спољне трговине Јагода Лазаревић истакла је значај међународне сарадње и могућности које она пружа, посебно у контексту проширења тржишта за српску привреду. Она је нагласила да ће један од приоритета њеног мандата бити организовање посета тржиштима на којима Србија већ има добре политичке односе и где постоји реална потреба за српским производима. Како је навела, компаније попут Мајевице, које производе конкурентне и квалитетне производе, имају добре изгледе да успешно послују на тим тржиштима.
Министарка је изјавила и да је задатак државе да српским компанијама отвори врата – политички, институционално и трговински – и да Србија постане препознатљив и поуздан партнер у тим регионима. Оваквим приступом, нагласила је, обезбеђује се економски раст и пружа подршка домаћим привредницима.
Директор фабрике „Мајевица“ Радован Комад истакао је да је највећа вредност компаније — човек.
„Упркос глобалном расту цена сировина ми смо у последњих пет година снизили цене појединих производа и до 40 одсто. Мајевица је једина фабрика у Србији која је у време инфлације снижавала цене, а подизала квалитет. То је наша порука: да Србија не буде увозно зависна, већ да домаћи пољопривредници могу све што им је потребно да купе у својој земљи“, рекао је Комад. Он је додао да данас Мајевица производи преко 150 прикључних машина и три типа трактора, те да се у наредном периоду очекује још новитета у производњи.
Свој допринос свечаности дао је и пољопривредник Константин Милошевић из Ирига, чије је газдинство у кратком року набавило три машине из Мајевице, а ускоро и трактор.
„За нашу кућу никада није било свеједно коју фабрику подржавамо. Ми бирамо Мајевицу. Јер ту раде људи који разумеју пољопривреду, обезбеђују резервне делове, дугу гаранцију, испоруку на кућну адресу и повољно плаћање на рате – све оно што чини разлику. А најважније, новац остаје у Србији. Мој отац и ја то зовемо гласачким новчићем – и ми ћемо увек гласати за домаће,“ поручио је Милошевић.
Свечаност поводом великог јубилеја Мајевице завршена је представљањем више од 100 производа, укључујући и десет нових модела, као потврде да традиција није препрека напретку, већ основа за још успешнију будућност.
Извор: minpolj.gov.rs
Друштво
Данас је Свети Василије Острошки – храмовна слава у Новој Гајдобри

Објављено
пре 19 сати-
мај 12, 2025Објавио:
Клик на вести
Данашњи дан Српска православна црква посвећује чудотворцу – Светом Василију Острошком. Његове мошти чувају се у манастиру Острог у Црној Гори као велика светиња, више од 300 година, и место су ходочашћа за вернике свих религија.
Свети Василије Острошки је рођен као Стојан Јовановић у селу Мркоњићу, у херцеговачком Поповом Пољу, 1610. године.
Замонашио се у требињском манастиру Успенија Богородице, те је убрзо постао епископ. Најпре је боравио у Тврдошу, а потом прелази у Острог. Неуморан у молитвама, посту и физичком труду, Свети Василије мирно се упокојио на данашњи дан 1671. године.
Верује се да су његове мошти чудотворне, па људи свих конфесија долазе да им се поклоне и моле за исцељење најтежих болести. Традиционални дан великог окупљања верника је 12. мај, али и Тројичин дан, када се одржава Велики народни сабор у Острогу.
Светитељу у част подигнуте су и бројне цркве задужбине. У Београду, у Цркви цара Константина и царице Јелене на Вождовцу, чува се омофор Светог Василија. Слави се и као крсна слава. Данас је и у храмовна слава у Новој Гајдобри, а и ове године низом културних догађаја обележава се дан посвећен великом свецу.
Према народном обичајном календару, данас се не раде тешки послови, али ваља да се очисти кућа да би, верује се, читаве године у дому владали хармонија и мир.
Извор: РТС
Najčitanije
- Културапре 2 дана
Ликовна колонија у знак сећања на Звонка Јелића
- Сервисне информацијепре 19 сати
Распоред сахрана за понедељак 12. мај
- Друштвопре 19 сати
Данас је Свети Василије Острошки – храмовна слава у Новој Гајдобри
- Друштвопре 18 сати
Обележено 120 година рада фабрике Мајевица
- Друштвопре 16 сати
Блокада завршена – почела редовна настава у две средње школе у Бачкој Паланци
- Сервисне информацијепре 15 сати
Искључење струје за среду 14. мај
- Културапре 14 сати
Концерт Музичке школе „Стеван Христић“