Друштво
Када посадити омиљено цвеће?

Објављено
пре 1 месец-
Објавио:
Клик на вести
Топао почетак марта измамио нас је у дворишта и на балконе, а када након зиме стигну први сунчани дани, углавном се спремамо за пролећне радове напољу. Да ли сада већ можемо почети са садњом цвећа и које су то врсте идеалне за садњу у овом периоду године, питали смо власника расадника цвећа у Бачкој Паланци, Ђорђа Шијакова.
Иако нам је претходио период пријатно топлог времена, Баба Марта нам је и ове године донела последње трзаје зиме, па нам је стигао период хладнијег и кишовитог времена. Наш саговорник из тог разлога саветује да се са већом садњом ипак мало сачека, али да постоје врсте којима овакво време не смета.
-Оно што сада може да се сади јесте дан и ноћ, мушкатле и поједине трајнице. Њима ова промена времена неће сметати. Мој савет је да се ипак сачека да прођу и последњи хладнији дани јер постоји могућност да буде мраза, што цвећу никако не одговара, напоменуо је Ђорђе Шијаков.
Он додаје да је за све остале врсте цвећа потребно сачекати почетак априла.
-Од првог априла могу да се саде бегоније, као и кадифа, а од 1. маја и винке. Нису џабе наше баке говориле да се тек тамо око празника Благовести сади такво цвеће, дакле потребно је сачекати да у потпуности прођу ти касни пролећни мразеви. Исто важи и за садњу траве, тек после 1. априла треба и њу садити, не пре тога, додаје наш саговорник.
Када су у питању собне биљке, из расадника саветују да се још увек не износе.
Мушкатле су најпопуларније цвеће код нас и нема баште или балкона током лета на коме нема бар неки струк овог цвета. У питању је биљка која се лако одржава, добро подноси вреле летње дане и не захтева посебну негу. Постоји више стотина врста ове биљке од усправних до висећих, а најчешће се гаје у саксијама и жардињерама.
Када је у питању, такође веома популаран дан и ноћ, пресађивање се обавља у два периода – јесен или пролеће. Дан и ноћ је баштенски цвет, зато се сади у вртовима, жардињерама, у висећим саксијама. Ова биљка у саксији даје посебну драж вашем балкону или простору поред прозора.
Ако ове сезоне планирате да посејете траву, важно је да знате да је темељна припрема земљишта веома важан. Тло мора да има довољан ниво хранљивих материја, а неопходно је пограбуљати површину како бисте били сигурни да је равномерно и фино текстурирана. Заливајте лагано сваки дан док ваше семе не проклија, а затим заливајте ређе али дубље током наредних неколико недеља.
Д. Ј. Бујак
Друштво
Ево какво нас време чека за Први мај

Објављено
пре 17 сати-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
Од уторка Србију захвата период врло нестабилног времена које ће потрајати све до краја недеље. Метеоролог Марко Чубрило најављује утицај висинског циклона који доноси кружење влажног и нестабилног ваздуха, што значи готово свакодневне грмљавинске пљускове, локалне непогоде, појаву града и пролазно јак ветар.
Око 30.04. углавном суво и мало топлије, али би почетком маја поново требало бити свежије уз пљускове. Преовлађиваће променљво облачно и нестабилно, пре подне уз сунчане интервале али после подне уз честу појаву грмљавинских пљускова, док ће понегде бити и локалних непогода уз обилну кишу, пролазно јак ветар и појаву туче/града“, наводи Марко Чубрило у својој временској прогнози.
У уторак ће бити још увек релативно топло, али од среде следи постепено захлађење. Најсвежије време нас очекује за викенд, када би температуре могле пасти и до 9 степени – што је испод просека за ово доба године.
Од недеље би уследио сув и мало топлији период док најаве за нову дестабилизацију атмосфере има почетком маја тако да би сам дочек 01.05. протекао у типичном типу времена уз смену сунца и облака уз могуће локалне пљускове после подне и увече, истиче Чубрило у временској прогнози.
Извор: Мондо
Друштво
Васкршњи пријем у Црквеној општини Бачка Паланка

Објављено
пре 18 сати-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
На Васкрсни понедељак, 21. априла 2025. године, у Светојовановском храму у Бачкој Паланци, свету Литургију је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох бачкопаланачки.
После свете Литургије, Црквена општина бачкопаланачка је у Светосавском дому приредила традиционални васкршњи пријем за представнике локалне самоуправе, друштвених и културних институција, представнике привредних предузећа и верни народ.
Поздравну реч и честитке поводом празника Васкрсења Христовог званицама је упутио протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, а потом се присутнима обратио протонамесник Зоран Регодић, секретар Црквене општине бачкопаланачке, честитао празник и захвалио на помоћи верном народу који на разне начине учествује у свим облицима живота Црквене општине у Бачкој Паланци. Присутнима су овом приликом представљени догађаји из претходног периода, као и планиране грађевинске делатности.
Извор: Епархија бачка
Друштво
Раме уз раме са светским пица мајсторима

Објављено
пре 22 сата-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
Дијана Ивковић из Гајдобре, пица мајстор са завидним резултатима на највећим светским такмичењима у прављењу пице, недавно је поново доказала да је међу најбољим пица мајсторима на свету.
Светско првенство у прављењу пице „Campionato mondiale della pizza Parma 2025“ одржано је од 8. до 10. априла у Парми. То је такмичење са изузетно јаком конкуренцијом, а Дијана из Гајдобре успела је да оствари велики успех, одушеви судије и буде проглашена за за најбољег представника своје земље.
-На овом такмичењу највише има Италијана, јако је тешко пробити се до врха јер је ово потпуно другачија врста такмичења. Постоје одређена ригорознија правила, много више судија, углавном потпуно непознатих за нас такмичаре. Освојила сам 54 место од 354 такмичара у pizza classic (то је најјача категорија и уједно највише такмичара који су пријављени), 72 место од 124 такмичара у pizza in pala и 74 место од 90 такмичара у категорији pizza in due у којој сам се представила са великим пријатељем и мајстором из Бугарске Росеном Наyденовим, прича Дијана за „Недељне новине“.
Најјачи такмичари у целом свету окупили су се у Парми, велики број њих су, каже Дијана, судије на другим такмичењима. Само учешће за њу представља велику част, а бити у првих 100 је више него одличан пласман.
-Морам да напоменем да су све три пице биле посебне и да су судије били одушевљене. Сваки пласман је одличан, а поготово када сте у првих 100. Упознала сам највеће светске величине, појављивање на том такмичењу је одскочна даска за даљи успех. Битно је бити примећен и оставити утисак што сам успела да урадим, поносно истиче Дијана која је на истом такмичењу понела посебну титулу – најбољи представник своје земље у Парми.
Она додаје да много људи мисли да ако нисте у прва три места, да нисте ништа добили учешћем на такмичењу, али они који знају колико је Светско првенство у Парми јако и захтевно такмичење, свесни су да су позиције које је Дијана из Гајдобре заузела јако добре и да је укупан пласман такође изузетно добар.
Такмичарску каријеру Дијана Ивковић, иначе власница пицерије у Новом Саду, почела је 2023. године када се пријавила на „Пекаријаду“ на којој је проглашена за најбољег пица мајстора у Србији. Након тога је на Светском првенству у Палерму заузела импресивно треће место.
Следеће такмичење на ком учествује Дијана одржаће се почетком октобра у Риму. Ми јој желимо много успеха и нових кулинарских изазова.
Д. Ј. Бујак
Najčitanije
- Друштвопре 2 дана
Одржан помен јунаку са Кошара Александру Кисину
- Спортпре 2 дана
ОФК „Бачка“ ефикасна у Бачком Петровцу
- Спортпре 2 дана
Интервју: Баскеташ Душан Самарџић
- Друштвопре 2 дана
Систематски прегледи у Бачкој Паланци при крају, какво је здравље будућих првака?
- Сервисне информацијепре 1 дан
Распоред сахрана за среду, 23. април
- Хроникапре 2 дана
Преминуо папа Фрања
- Друштвопре 2 дана
Мање интересовање за отварање предузетничких фирми
- Друштвопре 2 дана
Прослава Васкрса у Бачкој Паланци