Друштво
Данас славимо Светог Трифуна, заштитник винограда и винара

Објављено
пре 2 месеца-
Објавио:
Клик на вести
Српска православна црква и верници данас (14.2.) прослављају Светог Трифуна, хришћанског великомученика из трећег века, који је у српском народу познат и као заштитник виноградара и винара који га славе и као славу.
Српска православна црква данас слави светог мученика Трифуна, заштитника виноградара, али и механџија, па и гушчара.
Свети Трифун се сматра заштитником воћа, посебно лозе, отуда и грожђа, али и других плодова. Рођен је у селу Кампсади у Фригији (данашња Турска) од сиромашних родитеља, у 3. веку. У детињству је чувао је гуске и, према предању, дата му је велика Божја благодат – могао је да исцељује и људе и стоку, али и изгони зле духове. Излечио ћерку римског цара Гордијана. Цар је богато наградио Трифуна, али дарове које је добио разделио је сиромашнима и вратио се чувању гусака.
Када је на римски престо дошао цар Декије, почели су прогони хришћана, страдање и мучење. Свети Трифун је прво био мучен, али је по предању сва мучења поднео са великом радошћу великом, говорећи: „О, кад бих се могао удостојити, да огњем и мукама скончам за име Исуса Христа Господа и Бога мога!“ Зато су га мучитељи посекли мачем 250. године, када је светац имао само 18 година.
Сахрањен је у Кампсади где је и рођен. Не зна се тачно када, али мошти Светог Трифуна су из Кампсаде пренете у Цариград. Одатле је глава Светог Трифуна донета у Котор, у Цркву Светог Трифуна.
Обичаји на данашњи дан
Међу српским народом је Свети Трифун веома омиљен. Каже се: „На Тришиндан ведро, биће суше“ или: „Пашће киша ο Триши, биће родно“. Највише га славе виноградари. Одлази се данас у винограде, орезује и вином залива по који чокот. Верује се да се овим празником завршава зима. Почиње период од четири дана који се зову Тривунци.
Свети Трифун и Свети Валентин
Данашњи празник, Свети Трифун, кога славе православни верници, или Свети Валентин, који је део западне традиције, обележавају се истога дана, 14. фебруара, као заштитници искрене љубави свих хришћана.
Празник Светог Валентина потиче из времена старих Римљана. По најчешћој верзији, назван је по свештенику Валентину из трећег века нове ере, који је, упркос забрани, тајно венчавао заљубљене парове. Погубљен је 269. године одсецањем главе у доба кад је Римским царством владао цар Клаудије Други. Верује се да је погубљен јер је Клаудије сматрао да су неожењени мушкарци бољи војници и није желео да се они жене док трају ратови, док се бискуп Валентин противио томе и организовао тајна венчања за која је Клаудије сазнао. Због тога је бачен у тамницу и смртно кажњен 14. фебруара.
Извор: РТС
Друштво
Ево какво нас време чека за Први мај

Објављено
пре 19 сати-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
Од уторка Србију захвата период врло нестабилног времена које ће потрајати све до краја недеље. Метеоролог Марко Чубрило најављује утицај висинског циклона који доноси кружење влажног и нестабилног ваздуха, што значи готово свакодневне грмљавинске пљускове, локалне непогоде, појаву града и пролазно јак ветар.
Око 30.04. углавном суво и мало топлије, али би почетком маја поново требало бити свежије уз пљускове. Преовлађиваће променљво облачно и нестабилно, пре подне уз сунчане интервале али после подне уз честу појаву грмљавинских пљускова, док ће понегде бити и локалних непогода уз обилну кишу, пролазно јак ветар и појаву туче/града“, наводи Марко Чубрило у својој временској прогнози.
У уторак ће бити још увек релативно топло, али од среде следи постепено захлађење. Најсвежије време нас очекује за викенд, када би температуре могле пасти и до 9 степени – што је испод просека за ово доба године.
Од недеље би уследио сув и мало топлији период док најаве за нову дестабилизацију атмосфере има почетком маја тако да би сам дочек 01.05. протекао у типичном типу времена уз смену сунца и облака уз могуће локалне пљускове после подне и увече, истиче Чубрило у временској прогнози.
Извор: Мондо
Друштво
Васкршњи пријем у Црквеној општини Бачка Паланка

Објављено
пре 20 сати-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
На Васкрсни понедељак, 21. априла 2025. године, у Светојовановском храму у Бачкој Паланци, свету Литургију је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох бачкопаланачки.
После свете Литургије, Црквена општина бачкопаланачка је у Светосавском дому приредила традиционални васкршњи пријем за представнике локалне самоуправе, друштвених и културних институција, представнике привредних предузећа и верни народ.
Поздравну реч и честитке поводом празника Васкрсења Христовог званицама је упутио протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, а потом се присутнима обратио протонамесник Зоран Регодић, секретар Црквене општине бачкопаланачке, честитао празник и захвалио на помоћи верном народу који на разне начине учествује у свим облицима живота Црквене општине у Бачкој Паланци. Присутнима су овом приликом представљени догађаји из претходног периода, као и планиране грађевинске делатности.
Извор: Епархија бачка
Друштво
Раме уз раме са светским пица мајсторима

Објављено
пре 23 сата-
април 23, 2025Објавио:
Клик на вести
Дијана Ивковић из Гајдобре, пица мајстор са завидним резултатима на највећим светским такмичењима у прављењу пице, недавно је поново доказала да је међу најбољим пица мајсторима на свету.
Светско првенство у прављењу пице „Campionato mondiale della pizza Parma 2025“ одржано је од 8. до 10. априла у Парми. То је такмичење са изузетно јаком конкуренцијом, а Дијана из Гајдобре успела је да оствари велики успех, одушеви судије и буде проглашена за за најбољег представника своје земље.
-На овом такмичењу највише има Италијана, јако је тешко пробити се до врха јер је ово потпуно другачија врста такмичења. Постоје одређена ригорознија правила, много више судија, углавном потпуно непознатих за нас такмичаре. Освојила сам 54 место од 354 такмичара у pizza classic (то је најјача категорија и уједно највише такмичара који су пријављени), 72 место од 124 такмичара у pizza in pala и 74 место од 90 такмичара у категорији pizza in due у којој сам се представила са великим пријатељем и мајстором из Бугарске Росеном Наyденовим, прича Дијана за „Недељне новине“.
Најјачи такмичари у целом свету окупили су се у Парми, велики број њих су, каже Дијана, судије на другим такмичењима. Само учешће за њу представља велику част, а бити у првих 100 је више него одличан пласман.
-Морам да напоменем да су све три пице биле посебне и да су судије били одушевљене. Сваки пласман је одличан, а поготово када сте у првих 100. Упознала сам највеће светске величине, појављивање на том такмичењу је одскочна даска за даљи успех. Битно је бити примећен и оставити утисак што сам успела да урадим, поносно истиче Дијана која је на истом такмичењу понела посебну титулу – најбољи представник своје земље у Парми.
Она додаје да много људи мисли да ако нисте у прва три места, да нисте ништа добили учешћем на такмичењу, али они који знају колико је Светско првенство у Парми јако и захтевно такмичење, свесни су да су позиције које је Дијана из Гајдобре заузела јако добре и да је укупан пласман такође изузетно добар.
Такмичарску каријеру Дијана Ивковић, иначе власница пицерије у Новом Саду, почела је 2023. године када се пријавила на „Пекаријаду“ на којој је проглашена за најбољег пица мајстора у Србији. Након тога је на Светском првенству у Палерму заузела импресивно треће место.
Следеће такмичење на ком учествује Дијана одржаће се почетком октобра у Риму. Ми јој желимо много успеха и нових кулинарских изазова.
Д. Ј. Бујак
Najčitanije
- Спортпре 2 дана
ОФК „Бачка“ ефикасна у Бачком Петровцу
- Сервисне информацијепре 1 дан
Распоред сахрана за среду, 23. април
- Друштвопре 2 дана
Систематски прегледи у Бачкој Паланци при крају, какво је здравље будућих првака?
- Културапре 1 дан
Треће место Уне Маре Савчић на литерарном конкурсу
- Друштвопре 2 дана
Мање интересовање за отварање предузетничких фирми
- Друштвопре 23 сата
Раме уз раме са светским пица мајсторима
- Друштвопре 2 дана
Прослава Васкрса у Бачкој Паланци
- Спортпре 23 сата
Време је за наставак серије Феникса